ENCYCLOPÆDIA
Mauritiana
Lophopsittacus mauritianus
Broad-billed Parrot - Blue (Mauritius) Parrot
Perroquet mauricien à large bec
Kakatwa morisyen ek larz labek
Main Index
Chapters
Geography
Fauna
Mammals
Birds
Reptiles
Fresh Water
Fauna
History
Language
Music
Stamps

 

. . .
Birds
Extinct
Endemic
Indigenous
Oceanic
Exotic
Orders
Sites
Bibliography
Links

 

. . .
Sites
Creole
Sega
Stamps
Birds
Alpa
Orchids

Lophopsittacus mauritianus - Broad-billed Parrot
Lophopsittacus mauritianus - Broad-billed Parrot (Blue Parrot)
Bronze - Extinct Species in Bronze Project

. .
. Extinct Birds

Index
Dodo
Blue Pigeon
Broad-billed Parrot
Grey Parrot
Mascarene Coot
Mauritian Duck
Mauritius Owl
Mascarene Swan
Mauritius Night Heron
Red Rail
Bourbon Crested Starling

Rodrigues Solitaire
Rodrigues Night Heron
Rodrigues Little Owl
Rodrigues Owl
Newton's Parakeet
Rodrigues Parrot
Rodrigues Pigeon
Rodrigues Rail
Rodrigues Starling

/Images/pixel.gif" . . . .
Lophopsittacus mauritianus
Lophopsittacus mauritianus (BlueParrot) by Lord Lionel Walter Rothschild (1868-1937). Plate 7 from 'Extinct and Vanishing Birds of the World' (1907) - Natural History Museum, London


Harmanszoon's drawing in library of Utrecht.

  Data Sheet
Description

Scientific Name

Lophopsittacus mauritianus

English Name

Broad-billed Parrot, Blue Parrot

Local English Name

 

French Name

Perroquet mauricien à large bec

Local French Name

 

Creole Name

Kakatwa morisyen ek larz labek

Habitat

Terrestrial, probably scrubland and open country

Geographic Range

Mauritius

Status

Extinct, last mention 1680

First Description

Owen, 1866

 
Classification

Kingdom
Phylum
Sub phylum
Class
Order
Family
Genus
Species

Animalia
Chordata
Vertebrata
Aves
Psittaciformes
Psittacidae
Lophopsittacus
mauritianus

 

Drawn and described by Wolphart Harmanszoon during voyage in 1601-2. First described 1866 by ornithologist Richard Owen from imperfect skeleton parts (gonys) discovered in Mare aux Songes the previous year.

Birds were large and were poor fliers (but not flightless) and consequently heavily hunted.

No skins known in museums but

Note: illustration above from Rothschild's Extinct Birds (1907) very close to Harmanszoon's drawing in library of Utrecht.

Description

General plumage greyish-blue, striking crest of feathers rising just above upper mandible; massive head and very large, broad bill; wings disproportionately short; bill and feet probably dark grey or black; X-ray analyses of skeletal remains suggest bill very weak despite size
Length: estimated at least 70 cm (28 ins)
Female probably as male, but smaller, perhaps considerably smaller.

Habits

Probably flightless; possibly nocturnal; no further information available. Natural diet: weak bill structure suggests soft fruits and other soft food. Breeding behaviour: not known, but probably nested on ground.

Status:

Extinct; probably soon after discovery of island by Europeans in first decades of 17th century; main causes possibly hunting for food and predation by introduced mammals; Hoffman, writing in 1680 based on observations in 1673–1675, gave the last definite reports of the species.

 

. . .
. Links

IUCN Red List
Birdlife International
Lexicon of Parrots

 

 

 

 
Lophopsittacus mauritianus stamp
Mauritius 16.03.1965 Definitives, watermark upright

 

Copyright ©2002-2005 Encyclopaedia Mauritiana